Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia

Laman Web Rasmi, No. Pendaftaran: PPM-010-04-09042013

Berita/Aktiviti

Assalammualaikum wbt

Adalah dimaklumkan dan digesa agar semua murid dan ahli PSSGM merujuk kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh pihak pertubuhan melalui siaran di media2 rasmi pertubuhan sahaja sprt laman web, pekeliling dan surat rasmi. Sebarang hebahan maklumat rasmi melalui mesej bertulis, lisan dan media sosial adalah dianggap sebagai mesej peribadi penghantar berkenaan. Ini berikutan tular mesej melalui whatapps mengenai butiran kenyataan media yang dibuat oleh pihak pertubuhan kelmarin. Mesej berkenaan adalah tidak tepat dan bukannnya dari sumber sahih/asli pihak pertubuhan. 

Sekian terima kasih.

 

Pen.Setiausaha Agung PSSGM.

 

 

 Berikut merupakan pautan Youtube berkenanan sidang media bagi keputusan penyelesaian pertikaian dan kenyataan media .  {attachments}Berita TV1 - Keputusan Penyelesaian Pertikaian

 

Sekian

23 Dis 2018

 

Melalui penubuhan Briged Gayong dan pergerakan aktif Silat Gayong Iternational Federation (SGIF) satu perbincangan yang dianjurkan oleh Biro Pentadbiran PSSGM telah diadakan pada 22 Dis. 2018 di Taman Melawati (Kediaman Timbalan II YDO PSSGM) untuk membuka ruang membina peluang kerjaya yang lebih berstruktur dan menjaminkan.  Briged Gayong yang ditubuhkan di Universiti Malaysia Kelantan (UNK) telahpun merangka satu skim latihan  peringkat pensijilan, dan kini telahpun memulakan latihan untuk seramai 120 orang siswa/wi.  Dalam massa yang sama SGIF  telah membangunkan modul latihan bersifat tempur jarak dekat (Close Quarter Combat).  Teknik tempur ini adalah berasaskan pecahan buah pukulan dan kunci Silat Seni Gayong. 

 

Perbincangan telah membuahkan pandangan dan cadangan bagaimana pengurusan Gayong Malaysia dapat merangka pakej yang lebih menarik dan meluas kepada masyarakat hari ini. Dengan pakej pengajaran berkonsepkan plug and play atau ready use pakej ini dilihat akan amat sesuai untuk para anggota unit penguatkuasa (enforcement unit).  SUA memaklumkan pihaknya telahpun menawarkan kepada 10 agensi yang mempunyai unit berkaitan untuk pelaksanaan tahun tahun 2019. 

 

Pihak pengurusan PSSGM  akan mengadakan sesi perbincangan sekali lagi bagi memperincikan  pakej tersebut berasama di antara Briged Gayong, SGIF dan PSSGM.  Gayong Malaysia juga akan cuba melihat kerjasama dengan  program pensijilan Kementerian Sumber Manusia

16 Dis 2018

 

Baru-baru ini Persekutuan Silat Antarabangsa ( PERSILAT) dari Indonesia telah      mengadakan satu seminar di Denver, Colorado.  USSA (United States Silat Association telah dibentuk). Beberapa badan pendiri silat di USA telah menjadi ahli termasukUSGF International. Kini USSA telah menjadi ahli gabungan PERSILAT.  Cgu Dr Sheikh Shamsuddin telah dilantik sebagai National Coach USSA dengan  dibantu oleh anak muridnya Cikgu Dave.

 

Ketika ini mereka sedang giat berlatih untuk menyediakan satu tim silat olahraga dansatu tim silat seni.  Anak Gayong Malaysia dilantik sebagai National Coach USSA     (United States Silat Asdociation).

16 Dec 2018

 

 

     Majlis ini merupakan, program istiadat Mandi Minyak kali ke-3 yang telah diadakan oleh PSSGMKS semenjak tertubuhnya pada tahun 1975. Program ini dihadiri oleh YBhTaSri Zainal DahlanTimbalaImaKhalifaPSSGSelangor.  YBhgDato’ Zainal Sakom, YDP PSSGM Selangor. Antara jemputan lain turut yang hadir adalah TuaMaruwaAhmadPegawai KhaYDato’ ShamsuddiLia(DUSBurong Tg Karang), Ayahanda Cikgu Md Ezhar Abas, Khalifah Besari Selangor (Bahagian Pelajaran dan Kegurulatihan), Dr Rosman bin Ismail, Timbalan YDP Negeri, Cikgu Hafizul Ayob Timbalan MGN dan Cg Azuan bin Mohd Said, SULAINS

    Istiadat diketuai oleh Tuan Hj Mohd Sani Morni, Khalifah Besar PSSGM Selangor (Bahagian Agama dan Kebajikan). Tuan Hj Mohd Sani telah dibantu oleh 3 pasukan pembantu dalang seramai 30 orang. Seramai 137 orang peserta telah terlibat yang terdiri dari pesilat dari gelanggang daerah Kuala Selangor, Klang dan  Petaling.

     Istiadat bermula dengan taklimat krew Mandi Minyak pada 15 Dec. 2018 jam 2030 dan tamat acara pada jam 1730, 16 Dis. 2018. Pengerusi PSSGMKS YBhg. Tuan Hj Lamsah Arbai @ Bai dan Pengarah Program Istiadat Mandi Minyak, Cg Ibrahim Rejab mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua ahli jawatankuasa,jemputan, peserta dan semua yang terlibat diatas kerjasama dan sokongan. Semoga ikatan ukwah ini akan terusberpanjangan.

 

13 Dis 2018

     Lembaga Beradat Kebangsaan kali ke 3 nya pada 29 Dis 2018 jam 1430.Mesyuarat kali ini akan diadakan di Taman Melawati, Hulu Klang, Selangor. Selain mengambil maklum isu-isu pengurusan badan adat negeri dan amalan adat-istiadat, pihak pengurusan mesyuarat juga akan mengambil kesempatan untuk menjelaskan surat-surat pekeliling adat yang telah dikeluarkan di sepanjang tahun2018.

     Dalam mesyuarat ini pihak pengurusan pusat juga berhajat untuk mendapat maklumat berhubung dengan status pengisian jawatan utama badan adat di setiap negeri. Jawatan-jawatan ini termasuklah ImamKhalifah, Timbalan ImamKhalifah, KipasEmas, KhalifahBesar.

     Semua Pengerusi Lembaga Beradat Negeri diminta hadir. Tuan Haji Mohd Anuar bin Haji Abdul Hamid, Pengerusi Lembaga Beradat Kebangsaan, menyatakan agak sukar untuk mentadbir hal pelaksanaan adat-istiadat negeri jika mereka yang memegang jawatan tidak komited dalam melaksanakan tugas, dan lebih aneh lagi apabila memberi pandangan dan teguran seolah-olah mereka berada di luar komuniti pengurusan. Sikap penyelesai masalah hendalah menjadi prinsip pengurusan tetapi bukan pencetus masalah.

 


PAPARKAN BERITA DAN AKTIVITI SETEMPAT ANDA DI LAMAN WEB RASMI WWW.GAYONG.COM.MY

Anda boleh menghantar berita aktiviti berserta gambar aktiviti anda ke email

pssgm@gayong.com.my

Setiap artikel yang dihantar perlulah disertakan bersama:
Tajuk aktiviti
Penerangan aktiviti
Gambar aktiviti
Gelanggang/lokasi
Nama berserta No. Keahlian

 

Setiap artikel yang dihantar akan disaring oleh bahagian editor laman web

**Jom meriahkan Laman Web Rasmi kita**